fbpx

Parodontológia

A fogágybetegség fájdalmatlan betegség, csak nagyon súlyos formájában járhat fájdalommal, amikor a fogágy pusztulása már olyan mértékű, hogy a fogak elvesztésével jár. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat rendkívül fontos!

Figyelmeztető jelek:

  • kellemetlen lehelet
  • fogmosáskor az íny vérzik
  • íny duzzadt, vörös
  • fogak mellől váladék préselhető ki
  • fogak mozgathatóvá vállnak
  • fogak elvándorolnak eredeti helyükről, a fogsor résessé válik

A fogágybetegség a szájban megtalálható baktériumok miatt alakul ki. Azoknál akiknél ez a hajlam felfedezhető csökkent védekezést mutatnak a baktériumok iránt, kialakulhat a gyulladás, ami a fog összes tartószerkezetét pusztítja, évek alatt a fog meglazul, majd kezelés nélkül elveszíti a páciens. Mint más krónikus betegségeknél, a fogágybetegségben felhalmozódott baktériumok gócként szerepelnek a szervezetben, ami más súlyos betegség kialakulását is okozhatja. Igazolt, hogy szerepe van a légúti megbetegedésekben, a szívinfarktus kialakulásában, súlyosbítja már meglévő betegségek tüneteit mint pl. a cukorbetegségben szenvedőknél, sőt koraszülést is okozhat.

A korai stádiumban még csak ínygyulladásról beszélünk, ami könnyen kezelhető egy professzionális szájhigiéniás tisztítás és rendszeres kontroll segítségével. Előrehaladott állapotban beszélünk  fogágybetegségről, amikor már a tartószerkezet többi elemét is pusztítja a gyulladás. Ilyenkor az íny visszahúzódik, a fog meglazul, az íny és a fog között mély tasakok alakulnak ki, a csont sorvad. Ilyenkor már további beavatkozásra is szükség van, melyet egy alapos vizsgálat, parodontológiai státuszfelvétel előz meg.

 

Parodontológiai kezelések:

Fogkőeltávolítás, polírozás, szájhigiéniás tanácsadás

 

Zárt küret:

Ultrahangos fogkőeltávolítás, és   egyéni szájhigiéniás protokoll kialakítása után végezzük helyi érzéstelenítésben, fájdalmatlan beavatkozás. Lényege,az  íny alatti gyökércementre rakódott baktériumok, és a fertőzött gyökércement felületi rétegének eltávolítása, annak érdekében, hogy a gyulladásos tasakokat megszüntessük, ezáltal lehetőséget biztosítunk a fogíny visszatapadására. 4 ülésben végezzük a  kezelést, kézi eszközökkel, fontos, hogy a négy alkalom minél közelebb legyen egymáshoz, hogy az újrafertőződést elkerülhessük. A teljes száj professzionális tisztítása után 6 héttel újraértékeljük az elért állapotot. Enyhébb gyulladás estén a kezelés után 4 havonta fenntartó terápia következik, súlyosabb eseteknél nyitott tisztítással folytatjuk a kezelést.

Mozgó fogak sínezése:

A mozgó fogakat a fogak belső felszínén, láthatatlanul, egy üvegszál segítségével egymáshoz ragasztjuk. Megakadályozza a fogak mozgását, segít a gyógyulásban, rágást könnyebbé teszi.

Nyitott küret:

Helyi érzéstelenítésben történő tisztítás, kis lebenyképzés után. A nagyon mély,nehezen hozzáférhető területeket így tudjuk megtisztítani direkt rálátás mellett. Gyökérfelszín simítást végzünk kézi és gépi eszközökkel, gyulladásos sarjszövetet, és a tasak gyulladt belső falát távolítjuk el. Kémiai tisztítás után ha szükséges csontpótló anyagot vagy biostimulációt elősegítő fehérjét helyezünk be. A sebszéleket varratokkal egyesítjük. A műtéti beavatkozás után enyhe duzzanat és minimális fájdalom várható, a varratszedésig (1 hét) fizikai munka és sport kerülendő. A varratszedést követően 6 hétig hetente műtéti utókezelést végzünk, segítünk tisztán tartani a friss sebet, illetve az átmeneti fogérzékenységet kezeljük.

Nyitott küret: fiatalkori agresszív fogágybetegség műtéti feltárása

Csontpótlás, regeneratív műtétek:

Az eredeti parodontális szövetek helyreállítása a cél. A szövetpusztulás mértékétől függően alkalmazunk különböző anyagokat (csontpótló, membrán, regeneratív potenciálú anyagok) melynek célja a fogyágy alkotóelemeinek újraképzése.

Regeneráció, csontpótlás , biostimuláció

Íny plasztikai, esztétikai beavatkozások, recesszió fedése:

Célja a panaszok megszüntetése és az esztétikus mosoly helyreállítása. Ide tartoznak a saját fogak, az implantátumok melletti,  és a fogatlan állcsontgerinc melletti ínykorrekciók. Egyes fogaknál lehúzódott íny műtéti korrekciója, nem elegendő mennyiségű feszes íny miatt kialakult gyulladások kezelése.

Ínyrecesszió kezelése előtte, utána

Implantátumok tisztítása:

Hasonló a gyulladás folyamata az implantátumok mellet mint a saját fogaknál, csak gyorsabb lefolyású.A fogágybetegséget okozó baktériumok az implantátumok melletti csontot is megfertőzhetik, ami az implantátum elvesztését okozhatja. Mechanikai és kémiai tisztítás után a gyulladás megállítható az implantátum megőrizhető. Fontos a rendszeres kontroll és a megfelelő szájhigiénia.