fbpx

Fogpótlás

Fontos az elveszett fogakat pótolni esztétikai és funkcionális okból is. Csökken a rágóképesség az elvesztett fogak miatt, illetve a meglévő fogak túlterheltsége alakul ki a rájuk háruló rágóerő miatt, ami ezeknek a fogaknak a károsodását okozza. Sőt nagyobb foghiányok esetén az emésztőrendszer is károsodhat. Több megoldásból választhatunk fogaink pótlására foghiány elhelyezkedésétől és mértékétől függően.

Fogpótlások

Fix fogpótlások

Kell-e pótolni a hiányzó fogainkat?

Ez a legfontosabb kérdés, ami mindenkiben felmerül, amikor elveszít egy, vagy akár több fogát, valamilyen fogászati probléma miatt. A válasz erre a kérdésre határozottan igen. Valamilyen módon mindig fontos az elveszett fogaink pótlása.

Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?

A páciens számára is egyértelműen fontossá válik a fogak pótlása, amikor olyan fogat veszítünk el, ami nagyon látható, szembetűnő helyen van. Esztétikai zavart okoz, hogy valakinek mosolygáskor hiányzik a foga, az mindenkit zavar, sőt sokszor furcsán is néznek rá emiatt. Ebben az esetben a páciens gyakran felkeresi a fogorvost. A mai modern technikának köszönhetően, annyira fejlett a fogtechnikai munkák minősége, hogy egy jól elkészített fogpótlás, már a szájban nem látszik, teljesen a meglévő fogakhoz hasonló formájú, színű, színáteresztő, és minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, hogy tökéletesen beilleszkedjen a környező fogak közé. Ezért sokszor olyankor is készítünk fogpótlást, amikor csak a meglévő fogainkat szeretnénk szebbé varázsolni valamilyen esztétikus fogpótlással. Ma már az elvárás az, hogy sokkal szebbé varázsoljuk a mosolyt egy fogpótlással, ne csak a hiányzó fogat pótoljuk.

Egy hiányzó fogunk van, azt kell-e pótolni?

Igen, javasolt pótolni akkor is a hiányzó fogat, ha csak egy hiányzó fogunk van. Abban az esetben kivételt tehetünk, ha ez a fog az utolsó őrlőfogunk, és a rágófunkciónk ezen fog hiánya ellenére is tökéletesen működik. A fogaknak van egy minimális mozgása a fogágyban, illetve a körülötte található csontnak is van egy folyamatosan átépülő tendenciája. Mi történik, ha elveszítünk egy fogat, mit csinálnak a körülötte lévő fogak? Elmozdulnak, van egy olyan hajlandóságuk, hogy a foghiány irányába elkezdenek dőlni, vándorolni. Ezzel a fogak tengelye megváltozik, a hiány irányába bedőlnek, ami a későbbiekben a fogpótlások elkészítését megnehezítik vagy rosszabb esetben lehetetlenné teszik.

Több fogunk hiányzik azt kell-e és hogyan tudjuk pótolni?

Amennyiben több helyen egy-egy fog hiányzik akkor a korábbi megállapítások miatt kell pótolni a fogakat. A foghiány azonban úgy alakul ki, hogy egymás mellet több fog is hiányzik, akkor az már a rágásunkat is nehezítheti, túlterheli a szájban megmaradó többi fogat, mivel a rágás által okozott erő csak a meglévő kevesebb fogon oszlik el. Hosszú távon ez az állkapocs ízület túlterhelésesével is járhat, ami fájdalmat okoz, illetve akár a falat nem megfelelő mértékű felaprítása miatt gyomor-bél rendszeri problémákhoz is vezethet.

Mikor kell pótolni az elvesztett fogakat?

Az elveszített fogakat a legjobb minél hamarabb pótolni, hogy a nem kívánt „mellékhatásait” el tudjuk kerülni. Fontos azonban, hogy a foghúzás után kivárjuk a megfelelő gyógyulási időt, ami akár 4-6 hét. Ez azért fontos, hogy egy gyógyult csont és íny határolja az új pótlásunkat, ha siettetjük és nem várjuk ki a gyógyulási időt, akkor a pótlás a későbbiekben nem fog megfelelően illeszkedni, ami okozhatja, hogy az étel alászorul vagy mozoghat. Minél több fog eltávolítása történik egyszerre, annál hosszabb a gyógyulási idő, annál nagyobb területnek kell meggyógyulnia.

Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy pótoltassuk a fogaikat?

A mai világban a legfontosabb az, hogy esztétikus és „egészséges” legyen. Mit értünk alatta? Ne legyen az szembetűnő, hogy az egy fogpótlás. Legyen a fogpótlás minősége és anyaga olyan, hogy az a szájban lévő természetes fogaktól ne legyen elkülöníthető, bele olvadjon a meglévő fogaink közé. Erre már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amivel minden tekintetben utánozhatunk egy természetes fogat. Óriási fejlődésen ment keresztül a fogtechnikai laboratórium eszköztára és anyagai, olyan megoldásokat kínál számunkra, amivel egy magabiztos és gyönyörű mosolyt adhatunk pácienseink számára. A teljesen fémmentes porcelán fogaktól a kontaktlencse vékonyságú porcelán héjakon már mind azt szolgálják, hogy tökéletes legyen a mosolyunk, csak ki kell választanunk fogorvosunk segítségével a számunkra legmegfelelőbb lehetőséget.

Mi az, hogy „egészséges” legyen? Mire gondolunk? A szervezet számára ne nyújtson plusz terhelést, ne tegyünk olyan anyagokat a szájba, ami nem megfelelő összetételű, és akár gyulladásos folyamatot válthat ki.

Milyen típusú fogpótlásokról beszélhetünk?

Akkor is beszélhetünk fogpótlásról, ha a fogunk nem is hiányzik, csak a koronai része oly mértékben roncsolódott a fogszuvasodás vagy baleseti sérülés miatt, hogy töméssel már nem pótolható. Ebben az esetben javasoljuk a betétek (inlay), vagy koronák elkészítését, amivel a nagymértékben sérült fogak hiányzó részeit pótolhatjuk. A fogorvos előkészíti a fogat, majd mintát vesz róla, a fogtechnikus pedig a laboratóriumban helyreállítja azt a tökéletes anatómikus formát amilyen a fog eredeti állapotában volt. Az elkészült fogművet a fogorvos általában ragasztással rögzíti.

Többszörös foghiány esetén amikor a hiányzó fogak egymás mellet helyezkednek el akkor pótoljuk a fogakat hídpótlással. Ez azt jelenti, hogy a hiányt határoló fogakat előkészítjük, mintát veszünk, és a fogtechnikus által elkészített pótlást a meglévő fogakra ragasztóval rögzítjük.

Korona vagy híd?

Koronával a saját fogfelszínt borítjuk be, ha az valamilyen okból sérült, vagy esztétikai szempontból nem megfelelő. Híddal foghiányokat pótlunk, mindig szükséges a foghiányt határoló szomszédos fogak felhasználása az elhorgonyzásra.

A fogakat speciálisan előkészítjük, vállas csiszolással ami már a régi fogpótlásokkal ellentétben nem megy kontrollálatlanul az íny alá, hanem egy pontosan meghatározott peremen rögzül. Ez megakadályozza, hogy a koronaszél az ínyt irritálva gyulladást okozzon, amely fogágybetegség kialakulásához vezethet. Az elkészült fogműveket (cementezéssel) ragasztással rögzítjük a meglévő fogakon.

Anyagát tekintve használunk fémre égetett kerámia pótlásokat leginkább a nagyobb erőhatásnak kitett örlő régióban. A nemesfémeknek mint az arany számos pozitív hatását ismerjük a szájban. A front területen ahol az esztétika az elsődleges a teljesen fémmentes porcelán koronákat javasoljuk, hogy a saját fogakkal megegyező esztétikai eredményt tudunk elérni.

Fémkerámia hídpótlás

Teljes kerámia hídpótlás

Kivehető pótlások

Mikor van szükség kivehető fogpótlásra?

Kivehető fogpótlásra abban az esetben van szükség, ha a foghiány többszörös, és az elhelyezkedése miatt nem teszi lehetővé azt, hogy rögzített fogpótlást, koronát vagy hidat készítsünk. Legtöbbször akkor fordul elő, ha egymás mellett több mint három foghiány van, illetve, ha a foghiányok a hátsó őrlőfogak területén vannak, tehát a hídpótlás elhorgonyzásához nincs hátsó pillérfog.

Milyen érzés egy kivehető fogpótlás, látszik-e, hogy ez egy protézis?

Részleges vagy teljes kivehető pótlásokról beszélhetünk.

A részleges fogpótlások a nagyfokú foghiány miatt, több helyet foglalnak el a szájban, mint a természetes fogak, mivel sokszor az ínyen, illetve az alatta található állcsonton is támaszkodik. A mai modern technikának köszönhetően, azonban a fogtechnikus segítségével midig arra törekszünk, hogy ez a plusz rész a lehető legkisebbre legyen redukálva, hogy minél komfortosabb legyen a páciens számára.

Teljes kivehető pótlást készítünk, ha nincs fog a szájban, ilyenkor a pótlás az állcsontgerinceken támaszkodik és vákuum illetve a gravitáció és a mimikai izmok segítségével rögzül. Ha az állcsontgerinc sorvadása miatt nem érhető el megfelelő stabilitás, akkor javasoljuk implantátumok behelyezését a fogsor rögzítése miatt. A teljes fogsor elkészítéséhez nagyon fontos, hogy a foghúzások után kivárjuk a 4-6 hét gyógyulási idő, hogy a teljesen begyógyult ínyre készülhessen el a fogpótlás. Az íny és az állcsontgerinc nagyon sokat változik, sorvad az idő múlásával, fontos a fogorvosi ellenőrzés akkor is, ha kivehető fogpótlásunk van, mert ilyenkor bármilyen nyálkahártyán kialauló elváltozásra fel tudja hívni a fogorvos a figyelmet, illetve ha kicsit nyomja, töri, mozog a pótlás az állcsontgerinc változása miatt, azon egy kicsi korrekcióval könnyen lehet segíteni.

Hogyan készül ez a pótlás?

A foghúzás után, ha begyógyultak a sebek és kisimult az állcsontgerinc, akkor a fogászati rendelőben történik egy mintavétel, ami alapján a fogtechnikus készít egy úgynevezett, egyéni kanalat, és harapás beállító sablont, ami speciálisan a páciens szájviszonyihoz igazít. Ezzel történik egy mintavétel és a kényelmes harapás és esztétikus ajakkontúr beállítása. A következő lépésben már a fogakkal együtt érkezik egy próbafogsor, ilyenkor a páciens a fogorvos segítségével megvizsgálhatja a fogak formáját, színét, mert ilyenkor még végrehajthatók a kívánt változtatások. A következő ülésben pedig átadásra kerül a kész fogsor. Előfordul gyakran, hogy a kész fogsor átadása után egy-két nappal kicsi nyálkahártya érzékenység, akár fájdalom lép fel, ilyenkor látogassuk meg újra a fogorvost, korrekció szükséges.

A részleges kivehető pótlások esetén nincs megfelelő számú fog melynek segítségével rögzített pótlást tudunk készíteni, hanem a meglévő fogakon elhorgonyozva speciális kapcsolóelemek segítségével rögzül a kivehető rész a beragasztott fix részhez. A kapcsolódás láthatatlan, viszont megfelelően stabil kapcsolatot biztosít, mellyel a rágófunkció teljesen helyreállítható. Esztétikai szempontból a láthatatlan kapcsolási elemekkel tökéletes eredményt tudunk elérni, egész nap hordható, csak a tisztítás idejére kell kivenni, ami néhány percet vesz igénybe. A meglévő fogak számától és elhelyezkedésétől függően választjuk ki melyik a legmegfelelőbb elhorgonyzás. Létezik teleszkóp korona és csúsztatós elhorgonyzás. Egyik sem észrevehető, ezt a fogorvos dönti el a meglévő fogak számától és elhelyezkedésétől függően, hogy melyiket javasolja.

Hogyan ápoljuk és tároljuk a kivehető fogpótlást?

A régi hiedelmekkel ellentétben már kifejezetten nem javasoljuk a fogpótlások kivehető részének éjszakai áztatását. A fogpótlást rendszeresen és alaposan tisztítani kell, egy erre a célra kinevezett kefével, folyó vízben, majd tisztítás után javasolt a szájba visszahelyezni. Az erre a célra kitalált fertőtlenítő fogpótlás tisztító pezsgő tabletta használata javasolt hetente egyszer, így megelőzhető a különböző szennyeződések rárakódása a fogsorra.

Mivel tudjuk még pótolni a hiányzó fogakat, ha nem szeretnénk kivehető fogpótlást?

Ebben az esetben a fogászati implantátum a megoldás. Ezzel a műgyökér beültetésével pótolhatunk akár egyszeres, de többszörös foghiányokat is. Ez egy műtéti beavatkozás, amikor a csontba elhelyezünk egy titán csavart, ami a csontba becsontosodik, ezután kerül rá egy fogpótlás ami a fog koronai részét pótolja.

Részleges pótlás teleszkópkoronákkal

Részleges kivehető pótlás csúsztatóval

Esztétikai fogpótlások

Mikor a legjobb megoldás a fogászati héj?

Legtöbbször esztétikai okból választjuk ezt a megoldást, ha fogaink elszíneződöttek vagy valamilyen okból nem megfelelő formájúak. A legmodernebb technikával már csiszolás nélkül el tudjuk készíteni az akár kontaktlencse vastagságú fogpótlásokat, mellyel tökéletes és szabályos fogakat tudunk kialakítani. A fogorvos megvizsgálja a problémát, megbeszéli a pácienssel, hogy mi lenne a legmegfelelőbb megoldás. Amennyiben szükség van rá akkor a fog előkészítését elvégzi, majd erről történik egy mintavétel. A fogtechnikus elkészíti a laboratóriumban a fogpótlást. Ragasztóval rögzítjük a fogfelszínen, mely kémiailag is köt a saját foganyaghoz, így a saját foggal megegyezően ellenáll az erőhatásoknak. Ugyanúgy tud vele harapni, rágni a páciens, mint a saját fogaival. Ezek a munkák a legjobb minőségű kerámia anyagból készülnek, megszépítik a mosolyt.

Keressen minket bizalommal!

Időpont-egyeztetés alapján

Lehetőleg várakozás nélkül, kellemes környezetben, ingyen WiFi.

Maximális sterilitás

Járványügyi előírások betartásával, biztonságos, fertőtlenített rendelőben.

Tökéletes mosoly

A legmodernebb technikákkal és anyagokkal dolgozunk, hogy a kívánt eredmény ne maradjon el.

Garancia

Munkánkra minden esetben garanciát vállalunk!

Jelentkezzen be, kérjen időpontot fogpótlásra még ma!

Klinikánkon segítünk minden kedves páciensünknek megtalálni a legmegfelelőbb megoldást a fogak pótlására. Időpontfoglalásért hívja munkanapokon (hétfőtől péntekig) 8-18 a +36 30 203 5653 telefonszámot vagy töltse ki online időpontkérő űrlapunkat vagy írjon emait az  email címre vagy írjon Facebook Messenger üzenetet!