fbpx

Fogszabályozás

A mai világban nagyon fontos egy szép esztétikus mosoly, ami önbizalmat ad viselőjének. A fogszabályozással nemcsak gyermek, de felnőtt korban is tudunk segíteni egy szép fogsor kialakításában, amivel büszkén mosolyoghat páciensünk. Klinikánkon szeretettel várunk minden korosztályt, első ingyenes konzultációnkon tájékozódhat a fogszabályozás lehetőségeiről. A legmodernebb fogszabályozó készülékeket használjuk, ami tökéletes eredményt garantál. Mivel fontos az esztétikus megjelenés a fogszabályozó kezelés ideje alatt is, számos esztétikus, illetve láthatatlan fogszabályozó készülékekkel dolgozunk.

Lehetőségekről, árainkról érdeklődjön személyesen klinikánkon. Nálunk igénybe veheti a részletfizetési lehetőségünket is, ami azt jelenti, hogy egy kezdő összeg befizetése után elkezdődik a kezelés, a teljes összeget pedig csak rèszletekben, a havi ellenőrzések alkalmával törleszti.

Fogszabályozás akár részletfizetéssel is!

Fogszabályozás, mint komplex kezelés

A fogszabályozó kezeléssel nemcsak a fogakat állítjuk sorba, de az állcsontok helyzetét is korrigáljuk, egy harmonikus arcberendezést hozunk létre. A kiálló, torlódott fogak rendkívüli módon meg tudják változtatni az arc formáját is, az is előfordulhat, hogy a kiálló metsző fogak miatt a páciens nem tudja összezárni ajkait, emiatt érdekes kinézetre tesz szert, mivel nem tudja normálisan használni, irányítani a száj körüli izmait sem. Tehát, a kezeléssel hatunk a fogakra, de emellett a csontra, az ízületekre és az izmokra is. Nagyon fontos felfigyelni időben a kialakuló rendellenességekre, mert az időben elkezdett kezeléssel elkerülhető a későbbiekben már csak fájdalmas műtéttel helyrehozható elváltozások, illetve olyan parafunkciók létrejötte amelyek felnőttkorban állkapocs ízületi   problémákhoz vezethetnek. Végeredményünk a szép mosoly,  funkcionálisan stabil fogsor, harmonikus arc.

Hogyan kezdődik a fogszabályozás?

Konzultáció, a páciens problémáinak,  elvárásainak megbeszélése. A fogszabályozás lehetőségeinek átbeszélése. Szükséges röntgenfelvételek megrendelése.

Kezelés tervezése mit foglal magában?

A tervezés az egész folyamat legfontosabb része. Itt kapunk képet arról, hogy milyen készülèkkel, milyen folyamat soràn, milyen végeredményre számíthatunk. Ha több alternatíva van a páciens és az orvos közösen döntheti el melyik a mindenki számára elfogadható kezelèsi folyamat.

 • alapos száj, állkapocs izületi és harapás vizsgálat
 • teleröntgen és panoràma röntgen elemzése
 • lenyomatvètelek ès mintakészítés
 • szájfotók készítése
 • diagnózis felállítása
 • aternatív kezelèsek megtervezése
 • árajánlat készítése

Gyermekfogszabályozás:

Mikor vigyük a gyermeket először fogorvoshoz? A legfontosabb a szűrővizsgálat, tehát minél korábban, akár már három éves korban, amikor még nincs semmilyen fogászati probléma. Megismerkedik a lègkörrel, az orvossal, rájön, hogy nincs mitől fèlnie. A későbbiekben, ha kezelésre lesz szüksèg, bátran ül be a fogászati székbe.

Fogszabályozni nem a fogváltás után kell! Sokszor jó előre látható, hogy lesz e szükség a későbbiekben fogszabályozó kezelésre a gyermeknek. Rendszeresen végzett ajak, nyelvtornával, illetve logopédusi segítséggel, ha időben észrevesszük a problémát egyes esetekben megelőzhető a fogszabályozás, vagy rövidebb ideig tart majd a későbbiekben.

6 éves korig megelőző fogszabályozásról beszélünk. Ide tartozik a rossz szokásokról való leszoktatás, pl. Nyelv funkció zavarai, ujjszopás

6-12 éves korban a legfontosabb a maradó fogak helyes pozícióba vezetése, fogváltás irányítása. A fogváltás sorrendje nagyon fontos természetileg meghatározott  folyamat. Jól összehangolt rendszer szerint váltódnak a tej és maradó fogak, ha ez a rendszer felborul, akkor harapási rendellenesség, fogtorlódás, vagy helyhiány lehet a következmény. Csontnövekedès szabályozása is nagyon fontos ebben a korban.  Elsősorban kivehető készülékeket használunk.

12év felett, késői vegyes fogazati időszakban már a fix fogszabályozó készülèkekkel folytatjuk a kezelést, vagy az elèrt eredmènyt stabilizàljuk, visszarendeződèst megakadályozzuk. A diagnózist figyelembe véve választhatunk számos lehetőség közül, kinek melyik szempont az ami a legfontosabb, ár, esztétika és kényelem amit figyelembe veszünk.

Felnőttkori fogszabályozás:

Számos kérdés merül fel bennünk ezzel kapcsolatban. Lehet e egyáltalán felnőtt korban fogszabályozni, mozgathatóak e ilyenkor még a fogak? Jobban fáj e mint gyermekkorban? Mit szólnak hozzá az emberek? Nagyon látszik? Kivehető fogszabályozóval megoldható e?

Természetesen a válasz, hogy lehet, semmiről nem késtünk le ha felnőtt korban határozzuk el, hogy egy szép rendezett fogsort szeretnénk. A legfőbb okok az esztétikai probléma mellet a funkcionális problémák. A fogak nem megfelelő érintkezése miatt felnőttkorban kialakulhat fogcsikorgatás, szorítás, emiatt a fogak letöredezése és kimozdulása vagy akár fájdalmas álkapocsízületi problémák is kialakulhatnak. Ebben az estben a túlterhelt fogak rendkívül nagy erőknek vannak kitéve, ami a fogak korábbi elvesztését is okozhatja. Nem ritka, hogy a fogak nem megfelelő záródása miatt kialakulhat fej- vagy fülfájás, esetleg visszatérő migrénes fejfájás. A fogszabályozó készülékekkel ezek a problémák kezelhetők.

Miben más? Mire számítsunk? Mivel 25 év felett már csontjaink, izületeink kemènyebbek, merevebbek ezért felnőttkorban egy speciális lágy erőkkel működő, úgynevezett önligírozó készülèket hasznàlunk. Több időt, türelmet igényel a pácienstől. Bár a kisebb esztétikai problèmák akár fél èv alatt, gyorsan orvosolhatóak, a funkcionàlis eltérések helyreállítása is nagyon fontos, ami hosszabb időt vehet igénybe. Szerencsère a mai modern technológiáknak köszönhetően olyan esztétikus készülèkeket ajánlunk pácienseinknek, melyek szinte láthatatlan kerámiából kèszülnek, vagy létezik már az a megoldás is amikor a fogszabályozó kèszülèket a fogak belső oldalára ragasztva teljesen elrejthető. Igen csábító lehet a felnőttek számára a köznyelvben éjszakai fogszabàlyozóként ismert, kivehető fogszabályozó készülèk. Fontos azt tudni, hogy ezekkel a készülékekkel felnőttkorban igen korlátozottak a kezelèsi lehetőségek. Csak kisebb esztètikai korrigàlásra, a fogak minimàlis torlódására, illetve speciális esetekben alkalmazzuk. A kezelès semmivel sem fàjdalmasabb felnőttkorban, néhàny kellemetlen nap eltelik amíg megszokja a páciens, de ezt követően szinte észrevehetetlenül élete részévè válik.

Fogszabályozó típusa szerint beszélhetünk kivehető és rögzített készülékekről.

 • Kivehető fogszabályozó készülékek

  A páciens által bármikor be-és kivehető, de minél többet hordja annál gyorsabb és látványosabb az eredmény.

  Ezt a fogszabályozó típust vegyes fogazatban alkalmazzuk, amikor még tejfogak, de már maradandó fogak is vannak a szájban. Általában 8-10 éves korban érdemes elkezdeni, fogváltástól függően. Ebben a korban még az állcsontok növekedését is tudjuk befolyásolni, ami nagyon előnyös a későbbiek szempontjából, mert akár megfelelő helyre tudjuk terelni az előtörő maradó fogakat vagy a későbbiekben sokkal kisebb beavatkozással rövidebb idő alatt érhetünk el eredményt.

 • Rögzített fogszabályozó készülékek

  Állandó erőkifejtés, gyors és tökéletes eredmény.

  A torlódott, ferde, kusza fogak felszínére speciális ragasztóval rögzített tappancsok, amit csak a kezelés befejeztével a fogak sérülése nélkül az orvos távolít el. A fogszabályozó tappancsokat egy ív rendezi egységbe, ami a fogak megfelelő irányú mozgatását végzi.  A kezelés időtartama körülbelül egy év, az elváltozás súlyosságától függően nőhet, vagy csökkenhet ez az időtartam. A kezelés befejezése után következik az úgynevezett fenntartó fázis, amikor az elért eredményt stabilizáljuk kivehető fogszabályozó készülék segítségével. A rögzített fogszabályozó készülékekkel az eredmény a folyamatos erőkifejtés miatt sokkal gyorsabb, látványosabb. A pácienstől kevesebb együttműködést igényel, mivel folyamatosan működik. 3-4 hetente szükséges a kontrollvizsgálat, amikor az orvos a készüléket az új viszonyok szerint állítja be. Nagyon kis precíz mozgásokkal tökéletes eredmény érhető el.

Fogszabályozó kezelés menete

 1. ingyenes konzultáció, páciens igényeinek felmérése
 2. kezeléshez szükséges röntgenfelvételek megrendelése, lenyomatvétel, fotók, árajánlat
 3. elkészült terv megbeszélése, elfogadása
 4. a készülék ragasztása, átadása, aktiválás
 5. 3-4 hetente ellenőrzés, aktiválás
 6. kezelés befejezése, fenntartó fázis