fbpx

Rögzített fogszabályozó készülékek

A torlódott, ferde, kusza fogak felszínére speciális ragasztóval rögzített tappancsok, amit csak a kezelés befejeztével a fogak sérülése nélkül az orvos távolít el. A fogszabályozó tappancsokat egy ív rendezi egységbe, ami a fogak megfelelő irányú mozgatását végzi.  A kezelés időtartama körülbelül egy év, az elváltozás súlyosságától függően nőhet, vagy csökkenhet ez az időtartam. A kezelés befejezése után következik az úgynevezett fenntartó fázis, amikor az elért eredményt stabilizáljuk kivehető fogszabályozó készülék segítségével. A rögzített fogszabályozó készülékekkel az eredmény a folyamatos erőkifejtés miatt sokkal gyorsabb, látványosabb. A pácienstől kevesebb együttműködést igényel, mivel folyamatosan működik. 3-4 hetente szükséges a kontrollvizsgálat, amikor az orvos a készüléket az új viszonyok szerint állítja be. Nagyon kis precíz mozgásokkal tökéletes eredmény érhető el.

A tisztítás szempontjából szükséges a páciens gondos odafigyelése, speciális eszközök (fogköz kefe, superfloss fogselyem, ortho fogkefe) és nagyobb türelem szükséges a rögzített fogszabályozó készülék tisztántartásához. Az elhanyagolt fogak a készülék alatt hamarabb elromolhatnak, szuvasodhatnak.

A fogszabályozó készülék felragasztása után a pácienst tájékoztatjuk mi az, amire figyelnie kell a kezelés időtartama alatt, hogy a legjobb eredményt érhessük el.  Az első pár napban előfordulhat fájdalom, főleg harapás alkalmával, ugyanis fogaink elkezdenek mocorogni. Érdemes ilyenkor pépesebb ételek fogyasztása, viszont a kemény ételek leharapása később is kerülendő, inkább vágjuk falatokra az ételt. Fontos az előírt ellenőrzések és az orvos utasításainak betartása, mert a kezelés időtartamát hosszabbíthatja, ha ez elmarad.

Fogszabályozó tappancs anyaga és elhelyezkedés szerint

Fém fogszabályozó készülék

A  külső fogfelszínen helyezkednek el a  fém tappancsok. A legelterjedtebb, de nem a legesztétikusabb, viszont árban a legkedvezőbb megoldás. Rozsdamentes acélból készül, ami semmilyen káros hatást nem fejt ki a szervezetre. Az ív gumikkal rögzül a tappancsokon, ami szuper színekben is pompázhat.

Porcelán fogszabályozó készülék

A fehér illetve átlátszó tappancsok a külső fogfelszínen alig észrevehető módon rögzülnek, szinte láthatatlan.  A felnőtt fogszabályozásban az egyik legkedveltebb.

Nyelv, szájpadlás felől elhelyezkedő „lingual” fogszabályozó készülék

Kívülről láthatatlan, a fogak belső felszínén helyezkedik el a fogszabályozó készülék, felül a szájpadlás, alul pedig a nyelv felöli oldalon. Előnye, hogy teljesen láthatatlan. Hátránya, hogy az érzékeny nyelvet a kezelés elején felsértheti.

Fogszabályozó kezelés menete

  1. ingyenes konzultáció, páciens igényeinek felmérése
  2. kezeléshez szükséges röntgenfelvételek megrendelése, lenyomatvétel, fotók, árajánlat
  3. elkészült terv megbeszélése, elfogadása
  4. a készülék ragasztása, átadása, aktiválás
  5. 3-4 hetente ellenőrzés, aktiválás
  6. kezelés befejezése, fenntartó fázis