fbpx

Kivehető fogszabályozó készülékek

Ezt a fogszabályozó típust vegyes fogazatban alkalmazzuk, amikor még tejfogak, de már maradandó fogak is vannak a szájban. Általában 8-10 éves korban érdemes elkezdeni, fogváltástól függően. Ebben a korban még az állcsontok növekedését is tudjuk befolyásolni, ami nagyon előnyös a későbbiek szempontjából, mert akár megfelelő helyre tudjuk terelni az előtörő maradó fogakat vagy a későbbiekben sokkal kisebb beavatkozással rövidebb idő alatt érhetünk el eredményt.

Ezeket a fogszabályozó készülékeket minden nap a kis páciens teszi be, távolítja el önállóan, de napi 10-14 órát szükséges viselni a megfelelő eredmény eléréséhez. Ami azt jelenti, hogy nem csak alváshoz, de már a délutáni tévézés, tanulás, vagy más otthoni tevékenység közben is hordani kell.

Tisztítása egyszerű, minden használat után fogkefével alaposan át kell tisztítani és hetente egyszer egy speciális tisztító oldatba áztassuk. Amikor nincs a szájban a kivehető fogszabályozó készülék, a tároló dobozában tartjuk szárazon.

Több fajtája van, az eltérés fajtájától függően választjuk ki, hogy melyikre van szükség.

Van, amelyik csak egy állcsontra kiterjedő, csak alsó, vagy csak felső fogszabályozó készülék. Ezek a lemezkészülékek, melyek segítségével tágíthatjuk a fogívet, megszüntethetjük a harapási rendellenességeket, és zárhatunk réseket, vagy helyet teremtünk egyes fogak számára. Ezek a fogszabályozó készülékek a fogak kisebb elváltozásainak megoldására alkalmasak váltófogazatban. A retenciós kivehető fogszabályozó készülékeket pedig felnőtt korban a már elért eredmények stabilizálására használjuk, a rögzített fogszabályozó eltávolítása után.

Létezik mindkét állcsontra kiterjedő úgynevezett „bimaxillaris” fogszabályozó készülék. Ezek az alsó és felső fogívre együttesen fejtik ki hatásukat, befolyásolják az állcsont növekedését. Serdülő korban, amikor a gyerekek állkapcsa növekedési fázisban van, nagyon jól alakíthatóak, ezzel későbbiekben szükséges műtéti beavatkozások, foghúzások is elkerülhetőek.

Nagyon fontos időben elkezdeni a fogszabályozó kezelést, hogy már eleve irányítani tudjuk, jó pozícióba kényszerítjük a maradó fogakat, illetve az állkapcsokat.

Fogszabályozó kezelés menete

  1. ingyenes konzultáció, páciens igényeinek felmérése
  2. kezeléshez szükséges röntgenfelvételek megrendelése, lenyomatvétel, fotók, árajánlat
  3. elkészült terv megbeszélése, elfogadása
  4. a készülék ragasztása, átadása, aktiválás
  5. 3-4 hetente ellenőrzés, aktiválás
  6. kezelés befejezése, fenntartó fázis