fbpx

Fogmegtartó kezelések

Tömés

Direkt módszer-amikor a fogszuvasodás, már üregképződéssel jár, a szuvasság eltávolítása után a fogorvos plasztikus tömőanyaggal állítja helyre a hiányzó részeket.  A tömőanyag a kék fénnyel történő megvilágítás hatására (után) azonnal köt,  a páciens a zsibbadás elmúltával azonnal tud étkezni (2-4 óra).
A tömőanyag  a saját fog színével megegyező kompozit vagy ennek változata. A legmodernebb tömőanyagok előnye, hogy a széli részeken megfelelően zár és sima, hogy lepedék ne tudjon megtapadni és ne kezdődjön újból a szuvasodás illetve ne alakuljon ki ínygyulladás, mely további parodontológiai panaszokat okoz.

 

Inlay/betét

Indirekt módszer-olyan tömésféleség, melyet a fogtechnikus készít, a fogorvos által vett lenyomat alapján. Az elkészült betétet a fogorvos speciális ragasztó segítségével rögzíti az előkészített üregben. A fog eredeti formája és a szomszédos fogakkal való érintkezése tökéletesen helyreállítható ezzel a módszerrel.

Anyaga szerint készülhet kompozitból, kerámiából, aranyból.

Mikor válasszuk tömés helyett a betétet?

  • nagy foganyag hiány estén ha az egyszerű tömés rögzítésének feltételei nem adottak
  • ha a szuvasság beterjed az íny alá is ahol egyszerű töméssel nem tudjuk zárni az üreget
  • nagy amalgámtömések cseréjekor
  • gyökérkezelt fogak lezárására

Inlay, betét

Gyökérkezelés

Mikor szükséges?
Ha szuvasság olyan mélyre terjed, hogy nem múló folyamatos fájdalmat okoz, ha fájdalmatlan, de a röntgen felvételen látható gyulladást okoz ami a szervezetben gócként szerepel és bármikor fájdalommal járó gennyes folyamat alakulhat ki.

Menete:
Első alkalommal a fájdalmat szüntetjük meg a fogban található idegek eltávolításával, majd gyógyszeres anyagot helyezünk a fogba a baktériumok eltávolítása miatt. Második alkalommal az üres gyökércsatornákat töltjük fel gyökértömő anyaggal, mely biztosítja, hogy a továbbiakban fertőzés ne alakulhasson ki. A harmadik alkalommal történik a fog koronai részének helyreállítása.

Helyi érzéstelenítésben a gyökérkezelés fájdalmatlan, de hosszadalmas folyamat. A gyökérkezelt fogak rideggé, üvegszerűvé válnak, a hosszú távú sikerhez fontos a megfelelő koronai restauráció, sokszor egy borító korona vagy betét szükséges, hogy a rágóerőknek ellenálljon.