fbpx

Valóban veszélyes az amalgám tömés? Kicseréltessük vagy maradhat?

[outdated]

  • 2017-10-26
  Valóban veszélyes az amalgám tömés? Kicseréltessük vagy maradhat?

  Amalgám tömést a modern fogászati rendelőkben már nem készítünk, aminek több oka is van. Egyáltalán nem esztétikus, több méterről is láthatjuk egy kiadós nevetés során sötét színe miatt. Azonban ez a legkisebb probléma. A mai modern fogászati tömőanyagok már kémiailag is kötnek a fogszövetekhez, aminek az előnye az, hogy elég egy pont akkorra üreget kialakítani a fogban amekkora a szuvasság mérete, ezzel szemben az amalgám számára egy annál sokkal nagyobb üreg szükséges amiben meg tud kapaszkodni. 

  A kémiai kötés azt is jelenti, hogy a fehér tömès ki tud alakítani egy szoros kapcsolatot a fogszövettel, amivel egy nagyon pontos zárás hozható létre, amin a baktériumok nem tudnak áthatolni.

  Az amalgám tömések higanytartalmúak, ami főleg behelyezéskor és eltávolításkor szabadul fel legnagyobb mértékben. Van egy bizonyos mértékű kioldódása is a szájban lévő tömésekből, de ez nem éri el azt a határértéket ami káros lenne szervezetünkre. A higany a szervezetbe jutva károsíthatja a májat, az agyat, és akár a veséket is, valamint fejfájást, kimerültséget, felső légúti hurutot is okozhat. Előnye viszont, hogy nagyon tartós, élettartama akár a fehér tömését is meghaladja. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni ezeket a töméseket, a fogorvossal konzultálni a csere lehetőségéről, de új tömések elkészítésénél semmiképpen nem javasoljuk ezt az anyagot.

  Kérdéseivel, illetve egy állapotfelmérésre forduljon hozzánk bizalommal!

Read previous post:
Miért alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás amikor elkezdődik még nem jár fájdalommal, ezért sokáig észrevétlen maradhat. Számos olyan jel van ami viszont arra utalhat,...

Close