fbpx

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

[outdated]

    • 2017-10-19
    Miért alakul ki a fogszuvasodás?

    A fogszuvasodás amikor elkezdődik még nem jár fájdalommal, ezért sokáig észrevétlen maradhat. Számos olyan jel van ami viszont arra utalhat, hogy valami nincs rendben. Ilyen például a cukros ételek fogyasztása után kialakuló kellemetlen érzés, vagy az ételmaradékok beékelődése olyan helyre ahova eddig nem volt jellemző. Észrevehetünk a fogainkon fehéres, illetve barnás elszíneződést is, ami már valamilyen elváltozásra utalhat. A nyelvünkkel tapinthatunk olyan furcsaságot amit eddig nem.  Érdemes ilyen esetben azonnal felkeresni fogorvosunkat, mert minél korábbi stádiumban csípjük el a problémát, annál könnyebben és gyorsabban orvosolható a probléma.

    Kialakulását számos tényező befolyásolhatja, így például a rossz szájhigiénia, javasoljuk a napi kétszeri minimum két perces alapos fogmosást, az esti fogmosást pedig kiegészítve speciális fogköztisztító eszközökkel, mint a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe. Használhatunk még szájöblítőt és nyelvkaparót is kiegészítésként. Az étkezések gyakorisága, a nyál összetétele valamint az elfogyasztott ételek típusa is nagyon meghatározó. Fontos, hogy a főétkezések között ne nassoljunk folyamatosan, mert az egy állandó savas kedvező közeget teremt a baktériumoknak. Fogyasszunk minél kevesebb cukros ételt, és iktassunk be az étrendünkbe minél több olyan ételt ami nincs puhára, pépesre főzve, használjuk a fogainkat rágásra, annak is kiváló öntisztító hatása van. Együnk minél több nyers szezonális zöldséget és gyümölcsöt! Inkább előzzük meg a problémát, fontos a rendszeres fogászati szűrés legalább fél-egy évente, és ilyenkor egy professzionális fogkőtisztítás és polírozás is nagy szerepet játszik a megelőzésben!

    Forduljon hozzánk bizalommal!

Read previous post:
Káros-e a fluorid az egészségre?

Manapság számos olyan információt is lehet hallani, hogy káros. Vannak mellékhatásai, ezért felmerül a kérdés, hogy használunk, vagy ártunk inkább...

Close